...

Consument positiever over suiker

Hoewel de berichtgeving over de gevaren van suiker de laatste jaren steeds negatiever wordt, zijn consumenten juist positiever over suiker geworden, blijkt uit onderzoek van online marktonderzoekbureau MWM2 en Coosto.

Over 6 jaar sentiment bekeken

Over een periode van 6 jaar onderzocht MWM2 het sentiment van consumenten naar suikers en zoetstoffen op social media. Ze constateren dat consumenten zich steeds meer bewust zijn van het gebruik van suiker in voedingsmiddelen en dat ze kunstmatige zoetstoffen als een groter gevaar voor hun gezondheid beschouwen dan natuurlijke suikers.

Consument op zoek naar waarheid over suiker

Dat consumenten niet alle berichten in de media over de gevaren van suiker voor zoete koek aannemen blijkt wel uit het online zoekgedrag naar de (on)waarheden over suiker. Het aantal keren dat er op Google gezocht werd naar de termen ‘suiker’ en ‘gezond’ is de afgelopen 6 jaar bijna verdubbeld. Zowel in online als offline media staan echter veel tegenstrijdige berichten over de gevaren van suiker. Suiker wordt dan ook veel besproken op fora zoals het VIVA-forum en FOK. Op deze fora delen mensen hun persoonlijke ervaringen en geeft men elkaar tips en voorlichting over producten, recepten en voedingspatronen. 

Consument wordt moe van aangewakkerde angst 

Volgens Aniek Schmal, Manager Social Insights van MWM2, worden consumenten moe van de angst die wordt aangewakkerd over het gebruik van suiker: “Uit ons onderzoek is gebleken dat consumenten zich heel bewust zijn van het gebruik van suiker en zien het liefst in alle producten minder suiker. Maar consumenten maken zich minstens zo veel zorgen over chemische toevoegingen en kunstmatige zoetstoffen. Ouders geven hun kinderen nog altijd liever suiker dan kunstmatige zoetstoffen”  

‘Niet iedere suiker is slecht’

Volgens veel gezondheidsgoeroes en diëtisten is ieder type suiker slecht voor je gezondheid, maar consumenten blijken daar een stuk genuanceerder over te denken. Voor hun online trendonderzoek naar suiker definieerden MWM2 en Coosto zes type suikers: natuurlijke suikers, natuurlijke zoetstoffen, geraffineerde suikers, fruitsuikers, melksuikers en kunstmatige zoetstoffen. Als er op sociale media gesproken wordt over kunstmatige zoetstoffen zoals xylitol en aspartaam is in 68% van de gevallen de berichtgeving negatief; ten opzichte van slechts 15% van de berichten over natuurlijke suikers, zoals honing en ahornsiroop. 

Minder negatief over geraffineerde suikers

Naast natuurlijke suikers  zijn consumenten het positiefst over natuurlijke zoetstoffen als Stevia, hoewel de populariteit daarvan de afgelopen zes jaar wel dalende is. Verder blijkt dat consumenten ook minder negatief geworden zijn over geraffineerde suikers als rietsuiker en bruine suiker, en suikers in sappen en fruit.

Over dit onderzoek

Dit online trendonderzoek is uitgevoerd door MWM2 en Coosto. Over een periode 6 jaar (van 1 januari 2010 tot 1 september 2016) zijn 151.000 online berichten over suiker geanalyseerd, waarvan 58.000 berichten op Facebook, 54.200 op Twitter, 19.000 op fora, 15.500 op blogs en 4.500 posts van online nieuwsberichten. 

Deel dit via socials:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
6 tips voor een actief klantpanel

In deze whitepaper geven wij zes tips over hoe je een klantpanel optimaal inzet en benut voor je organisatie. Download het nu!