Snel rijke inzichten van burgers door een research community

De gemeente Bergen op Zoom had behoefte aan duidelijke en uitgebreide inzichten over hoe zij haar burgers kan ondersteunen bij burgerparticipatie.

De gemeente dacht aan een online platform om burgerparticipatie te ondersteunen en wilde van de bewoners weten hoe zo'n online omgeving er uit zou moeten zien.

Oplossing: online survey stelt behoefte vast
In een eerste kwantitatief onderzoek werd de behoefte en draagvlak voor dit ‘online platform’ vastgesteld. De behoefte was er, maar dit kwantitatieve onderzoek kon niet uitsluiten hoe een online burgerparticipatieplatform er dan uit zou moeten zien.

Resultaat: Verdieping door online research community
Om diepere inzichten te verkrijgen en gebruik te maken van de collectieve intelligentie van burgers is gekozen voor een tijdelijke online research community van MWM2. Dit is een afgesloten Facebookachtige omgeving waar burgers met elkaar in discussie gaan, geleid door een moderator. Deze moderator zorgde ervoor dat de onderzoeksissues worden besproken en uitgediept. Deze discussies leverden binnen korte tijd uitgebreide resultaten op die in een infographic werden gedeeld met burgers en College van B&W.

Reactie van Bergen op Zoom
“De meerwaarde van het gebruik van een research community zat in het doorvragen over zoiets specifieks als de inrichting van een website over burgerparticipatie. Je kunt makkelijker bespreken wat de verwachtingen van diverse partijen over zo’n onderwerp zijn. Een belangrijk inzicht waar we gezamenlijk achter kwamen is dat mensen het belangrijk vinden dat de gemeente niet zozeer de “afzender” van zo’n platform hoeft te zijn, maar dat de gemeente nog wel een rol heeft door mensen op weg te helpen en te informeren.”

 


Deel ons

Volg ons

MWM2 Research Twitter MWM2 LinkedIn

Contact

020 412 2405
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.