Banner afbeelding website 1920x511

Met de communicatietoets haal je inzichten op bij jouw doelgroep

Behoefte

Voor de zakelijke markt heeft ABN AMRO behoefte aan inzicht in een brief die men wil uitsturen naar een specifiek deel van de klanten. Deze brief bevat informatie over de dienstverlening van ABN AMRO die voor deze doelgroep relevant is. Graag heeft ABN AMRO snel inzicht, aangezien de aanpassingen op korte termijn worden doorgevoerd.

Aanpak

MWM2 heeft deze brief kwantitatief getest door middel van de Communicatietoets. Dit is een onderzoeksinstrument waarmee MWM2 uitingen als e-mails, brieven en folders analyseert.

Deelnemers aan het onderzoek krijgen vragen voorgelegd over de boodschap, begrijpelijkheid en het effect van de brieven. Ook kunnen deelnemers plussen of minnen uitdelen aan passages en daaraan commentaar verbinden via een pop-up venster, de zogenaamde hotspotvraag. Zo wordt in een keer inzichtelijk waar de pijnpunten liggen in een brief en welke passages juist positief worden gewaardeerd.

Aan de hand van de verbeterpunten uit deze toets heeft ABN AMRO een nieuwe brief opgesteld. Om vast te stellen of deze brief daadwerkelijk een verbetering was, is deze vernieuwde brief getest onder dezelfde panelleden die de eerste brief ook hebben beoordeeld. Dit testen gebeurde binnen 2 dagen inclusief oplevering van de resultaten. Hierna kon de verbeterde brief met een gerust hart naar de klant worden gestuurd.

Doorlopende online research community

ABN AMRO beschikt over een Business Community: een zakelijk klantpanel, waarin een dwarsdoorsnede van de zakelijke klanten van ABN AMRO is vertegenwoordigd. Van deze klanten zijn veel achtergrondvariabelen bekend, waardoor heel gericht bepaalde doelgroepen kunnen worden benaderd. Dit panel wordt beheerd door MWM2 en biedt de mogelijk voor het snel ondervragen van deze groep klanten.

Inzichten

Het onderzoek leverde naast kwantitatieve inzichten (hoeveel mensen ondernemen actie op de brief, welk rapportcijfer geven ze de brief), ook kwalitatieve inzichten op (waarom interpreteren lezers bepaalde passages negatief?). Met de suggesties die deelnemers aandroegen via de hotspotvraag, opgeleverd als o.a. heatmap, kon MWM2 concrete verbeterpunten formuleren voor ABN AMRO. Door de basisopzet van de communicatietoets en het inzetten van het klantpanel van ABN AMRO konden wij deze inzichten binnen enkele dagen aan ABN AMRO aanleveren.

‘De brieventoets gaf ons concrete terugkoppeling over onduidelijke woorden en paragrafen voor klanten, en daarnaast ook haakjes voor verbetering. De geoptimaliseerde brief is daarna snel weer opnieuw getest met positieve resultaten. Erg tevreden over de snelheid en inzichten van MWM2’, aldus Patrick Verhoeven, Customer & Market Insights specialist bij ABN AMRO.

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

Jose Nieuwhof

José Nieuwhof

Senior research consultant

J.Nieuwhof@mwm2.nl

06-15178556

×

Product & Innovatie

Om ideeën op te doen voor nieuwe producten moet je je eerst volledig onderdompelen in de belevingswereld van de doelgroep. De stem van de klant dient centraal te staan bij het creëren en optimaliseren van nieuwe ideeën & concepten, en bij het selecteren van de meest kansrijke proposities.
MWM2 geeft hier invulling aan met verfrissende, pragmatische en snelle (agile) onderzoeksmethoden, zoals 'Insights Engine', 'Idea Sprint' en 'Concept Scrum'

Cases & Nieuws
×

Panel & Community

Klanten denken graag mee met u mee om uw producten, diensten en communicatie beter te laten aansluiten op hun wensen. Door goed naar uw klanten te luisteren zorgt u voor verbinding en weet u precies wat er speelt bij uw doelgroep. Een ideaal instrument om te luisteren naar uw klanten is een eigen panel of community. MWM2 is marktleider op het gebied van Panels & Communities en weet hoe een Community of Panel moet worden opgezet en gemanaged, zodat een deelnemer zich verbonden voelt en er optimale inzichten worden gegenereerd.

Bekijk meer cases en nieuws over research panels en communities

Cases & Nieuws
×

Agile-onderzoek

MWM2 is dé onderzoekspartner voor organisaties die agile (willen) werken. MWM2 levert dynamisch, flexibel en razendsnel maatwerk voor al uw agile vraagstukken en klantvalidaties. Bekijk meer cases en nieuws over agile onderzoek.

Cases & Nieuws
×

Communicatie & Merk

Marktonderzoek vormt de essentiële basis voor het bouwen van sterke merken. MWM2 biedt een breed scala aan oplossingen op het gebied van campagne- en merkonderzoek. Zo heeft MWM2 bijvoorbeeld de communicatietoets; een volledige pre-test die inzicht levert in boodschap overdracht, waardering, merk en effect. MWM2 heeft ook een eigen UX-lab waar applicaties en websites worden getest.

Bekijk meer cases en nieuws over communicatie en merk

Cases & Nieuws
×

Kwantitatief Onderzoek

Sommige vraagstukken vragen om een cijfermatige, statistische onderbouwing. Kwantitatief onderzoek wordt ingezet bij vraagstukken die antwoorden nodig hebben in termen van hoeveelheid. De representativiteit en statistische betrouwbaarheid zijn daarbij van belang. Kwantitatief onderzoek bij MWM2 wordt doorgaans online uitgevoerd. MWM2 ontwikkelt relevante, visuele en vooral respondentvriendelijke vragenlijsten die gemakkelijk kunnen worden ingevuld door deelnemers op elk device.

Bekijk meer cases en nieuws over kwantitatief onderzoek

Cases & Nieuws