Ouderen online header

In multidisciplinair agile traject naar betere communicatie

Behoefte

Een van de uitdagingen van pensioenfondsen is om hun deelnemers te informeren en vooral te activeren. Maar hoe doe je dat, wetende dat pensioen voor velen een 'low involvement onderwerp' is en een ver-van-hun-bed-show? ABP (het pensioenfonds voor werkenden bij de overheid en onderwijs) gaat die uitdaging aan.


Aanpak

Voor ABP voerden wij een bijzonder multidisciplinair en agile traject uit. In verschillende fases kwamen we tot een diepgaand inzicht in de wensen en voorkeuren ten aanzien van gepersonaliseerde pensioencommunicatie. In 4 fases legden wij verschillende communicatie-concepten voor, met als uitkomst een concreet prototype. Hoe we dat hebben gedaan leest u hieronder.

  • Fase 1: verkenning via groepsgesprekken. Vanuit ABP waren hierbij een aantal designers aanwezig, zodat zij direct hun ontwerpen konden 'tweaken' op basis van de gesprekken.
  • Fase 2: co-creatie via een online community. Gedurende drie rondes verbeterden de designers de concepten continu op basis van klant-feedback. Ook leuk voor de community-leden, zij zagen snel resultaat van hun input.
  • Fase 3: fine-tuning via diepte-interviews. Een 'disastercheck' zodat de designers de puntjes op de i konden zetten van het communicatieconcept.
  • Fase 4: validatie via een kwantitatieve vragenlijst. Met de feedback uit de eerdere fases ontwikkelden ABP-designers één concept. Dit hebben we voorgelegd aan een grote groep deelnemers. Op deze manier zorgden we voor een stevige onderbouwing van de nieuwe pensioencommunicatie.


Inzichten

Door de opzet van dit traject was het voor ABP mogelijk om vanuit een aantal uiteenlopende ideeën een selectie te maken voor de juiste aanpak in de communicatie. Dankzij de samenwerking met hun pensioendeelnemers hebben ze nu een prototype in handen, waarmee ze de deelnemers niet alleen informeren maar ook activeren.

“We betrekken deelnemers continu en op verschillende manieren bij de ontwikkeling van nieuwe communicatieconcepten. Zo kunnen we onze pensioencommunicatie blijven verbeteren en inspelen op de wensen en behoeften van onze deelnemers”, aldus Ron Starmans, marketing & communicatie adviseur bij APG

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

Valerie MG 2794

Valerie Vieira

Manager Onderzoek & Sales

v.vieira@mwm2.nl

020 369 9953

×

Communicatie & Merk

Marktonderzoek vormt de essentiële basis voor het bouwen van sterke merken. MWM2 biedt een breed scala aan oplossingen op het gebied van campagne- en merkonderzoek. Zo heeft MWM2 bijvoorbeeld de communicatietoets; een volledige pre-test die inzicht levert in boodschap overdracht, waardering, merk en effect. MWM2 heeft ook een eigen UX-lab waar applicaties en websites worden getest.

Bekijk meer cases en nieuws over communicatie en merk

Cases & Nieuws
×

Kwalitatief Onderzoek

Hoe meer gegevens u hebt, des te lastiger is het de rode draad te vinden die alle punten verbindt. Kwalitatief onderzoek is de lijm binnen de data. Het schetst contexten het laat zien wat die data betekenen in de praktijk. Kwalitatief onderzoek biedt houvast bij explorerende vragen over de customer journey, conceptontwikkeling en -toetsing, maar ook inzicht bij verdiepende vragen over o.a. klanttevredenheid, imago en bekendheid. Wij voeren hiertoe diepte-interviews en groepsdiscussies uit op locatie of in ons eigen ‘Customer Journey Lab’.

Bekijk meer cases en nieuws over interviews en groepsdiscussies

Cases & Nieuws
×

Agile-onderzoek

MWM2 is dé onderzoekspartner voor organisaties die agile (willen) werken. MWM2 levert dynamisch, flexibel en razendsnel maatwerk voor al uw agile vraagstukken en klantvalidaties. Bekijk meer cases en nieuws over agile onderzoek.

Cases & Nieuws