21 BNR Verkiezingen 2

Eerste Kamer moet onafhankelijker & direct gekozen

De Eerste Kamer is te afhankelijk van de Tweede Kamer vindt de kiezer. Dat blijkt uit onderzoek uit 2015 van MWM2 in opdracht van BNR Nieuwsradio. Bovendien vinden de respondenten dat niet de Provinciale Staten maar de burger de Eerste Kamer moet kiezen.

Direct kiezen 

Van de ondervraagde geeft 49 procent aan dat de Eerste Kamer direct moet worden gekozen, tegenover slechts 20 procent die het daar niet mee eens is. De overige 31 procent weet het niet. De Eerste Kamer moet in ieder geval blijven vindt een meerderheid van 57 procent.

Provincies moeten blijven

40 Procent van de ondervraagden wil dat de provinciale bestuurslaag blijft. Van 21 procent mag deze bestuurslaag wel worden afgeschaft en 39 procent weet het niet. De meerderheid wil dat de provincies blijven zoals ze nu zijn en niet worden samengevoegd (55 procent), terwijl 24 procent wel achter dit idee staat. 21 procent weet het niet.

Meer dan een bijbaan

Een meerderheid (55 procent) van de ondervraagde vindt dat de Eerste Kamer onafhankelijker moet opereren van de Tweede Kamer. 25 procent vindt juist dat, dat niet nodig is en 20 procent weet het niet. Hierbij sluit aan dat een ruime meerderheid(64 procent) vindt dat de Eerste Kamer meer moet zijn dan alleen een bijbaan. Tegenover 15 procent die vindt dat het een bijbaan moet blijven. 20 procent weet het niet.

Teveel oud-ministers en oud-Kamerleden 

Van de ondervraagde vindt 45 procent dat er teveel oud-ministers en oud-Kamerleden in de Eerste Kamer zitten. Slechts 24 procent vindt dat juist niet. 31 procent weet het niet.

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

Govert MG 2754

Govert van den Bos

Directeur

g.vandenbos@mwm2.nl

020 369 9933

×

Kwantitatief Onderzoek

Sommige vraagstukken vragen om een cijfermatige, statistische onderbouwing. Kwantitatief onderzoek wordt ingezet bij vraagstukken die antwoorden nodig hebben in termen van hoeveelheid. De representativiteit en statistische betrouwbaarheid zijn daarbij van belang. Kwantitatief onderzoek bij MWM2 wordt doorgaans online uitgevoerd. MWM2 ontwikkelt relevante, visuele en vooral respondentvriendelijke vragenlijsten die gemakkelijk kunnen worden ingevuld door deelnemers op elk device.

Bekijk meer cases en nieuws over kwantitatief onderzoek

Cases & Nieuws
×

Over MWM2

MWM2 is de ‘one stop shop’ voor iedere organisatie die goed naar zijn klanten wil luisteren. Wij hebben alle onderzoeksmethoden en technologie onder één dak. Wij zijn marktleider op het gebied van klantenpanels & communities en zijn actief in vrijwel alle branches. Honderden (toonaangevende) organisaties weten door te meten met MWM2.

Bekijk meer cases en nieuws over MWM2

Cases & Nieuws