Nierstichting: hoe creëren we urgentie rondom preventie nierschade?
Hoe creëer je meer bewustzijn rondom een wereldwijd groeiend probleem? Met dit vraagstuk klopte de Nierstichting bij ons aan. Nederlanders hebben een oppervlakkige kennis van nierschade. Ook is er nog weinig besef van de onherstelbare gevolgen van nierschade. Dit blijkt uit het onderzoek dat we voor de Nierstichting hebben uitgevoerd.
Gebruik de juiste termen om impact te creëren
Door met diverse groepen mensen in gesprek te gaan, konden we goed achterhalen hoe zij tegen nierschade aankijken, welke emoties daarbij spelen en welke uitingen en bewoordingen hen wel of niet raken.
Ontwikkeling van krachtigere communicatiestrategieën
Deze inzichten hebben geleid tot de ontwikkeling van krachtigere communicatiestrategieën. De Nierstichting gebruikt nu aansprekende taal en legt de nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid om de urgentie van nierschade effectiever te benadrukken. Om zo mensen te motiveren om preventieve maatregelen te nemen.
“Nu al hebben ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders nierschade, maar de kennis hierover is beperkt. De meeste mensen weten bijvoorbeeld niet dat nierschade grotendeels symptoomloos verloopt en wat zij zelf kunnen doen om het te voorkomen. Dankzij het onderzoek hebben wij meer inzicht gekregen in hoe wij dit beter kunnen agenderen”, aldus Annemiek Dorgelo (programmamanager Preventie Nierstichting).
Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer
