30 BNR Nieuwe Werken 2

Driekwart voorstander van nieuwe werken

Maar liefst 75% van alle werknemers is voorstander van het Nieuwe Werken, zo blijkt uit een MWM2-onderzoek in opdracht van BNR Nieuwsradio.

Vooral ambtenaren voorstander

Vooral het verminderen van de reistijd (77%) is een belangrijke reden waarom de meesten enthousiast zijn over het Nieuwe Werken. Ook is het werk daardoor beter te combineren met het huishouden of gezin (52%), bijvoorbeeld als de kinderen ziek zijn en het leidt tot minder ziekteverzuim (40%). De voorstanders zijn relatief vaak werkzaam bij de overheid terwijl in het bedrijfsleven meer tegenstanders te vinden zijn. De meeste tegenstanders vinden  dat het werk er simpelweg niet geschikt voor is (71%). Het probleem dat het niet te controleren is of iemand wel echt aan het werk is, komt op plaats twee met 22%.

Geen verschil mannen en vrouwen

Het percentage voorstanders van het Nieuwe Werken is onder mannen en vrouwen gelijk. Slechts 4% van de werknemers is het dan ook eens met de stelling dat nieuwe werken vooral geschikt is voor vrouwen, en minder voor mannen. 

Weinig kennis over rechten en plichten

Werknemers blijken echter weinig kennis te hebben over hun rechten en plichten met betrekking tot het Nieuwe Werken. Zo is de werkgever verantwoordelijk voor de aanschaf van gordijnen als de zon in het beeldscherm schijnt van de thuiswerker. Slechts 16% is daarvan op de hoogte. Ook weet slechts 27% dat de werkgever aansprakelijk is als de thuiswerker op weg naar de keuken struikelt en iets breekt. Een krappe meerderheid (51%) weet nog wel dat de werkgever verplicht is te zorgen voor een ergonomische thuiswerk-plek. De werkgever mag echter niet bij de thuiswerker thuis komen controleren of de thuiswerkplek aan de Arbo-eisen voldoet. Ruim 70% van de werknemers weet dat niet.

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

×

Kwantitatief Onderzoek

Sommige vraagstukken vragen om een cijfermatige, statistische onderbouwing. Kwantitatief onderzoek wordt ingezet bij vraagstukken die antwoorden nodig hebben in termen van hoeveelheid. De representativiteit en statistische betrouwbaarheid zijn daarbij van belang. Kwantitatief onderzoek bij MWM2 wordt doorgaans online uitgevoerd. MWM2 ontwikkelt relevante, visuele en vooral respondentvriendelijke vragenlijsten die gemakkelijk kunnen worden ingevuld door deelnemers op elk device.

Bekijk meer cases en nieuws over kwantitatief onderzoek

Cases & Nieuws