Banner afbeelding website NSE 4

Grootschalig landelijk onderzoek naar studenttevredenheid

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. Jaarlijks worden bijna alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteitIn twee maanden tijd hebben maar liefst 286.000 studenten hun mening gegeven. De NSE wordt gebruikt voor studiekeuze-informatie en voor het verbeteren van het onderwijs. 

 

Waarom de Nationale Studenten Enquête? 
Studentenoordelen laten zien wat de studenten die nu studeren, vinden van hun opleiding en onderwijsinstelling. Heel handig als je aan het zoeken bent naar een opleiding die bij jou past. Want wie kan een opleiding nu beter beoordelen dan de studenten die deze studie al volgen? Maar de studentenoordelen worden ook gebruikt om de opleiding te verbeteren. De hogeschool of universiteit kan hierdoor namelijk goed zien waar nog verbeterpunten liggen. 

Objectieve informatie over opleidingen en onderwijsinstellingen draagt bij aan de kwaliteit en transparantie van het hoger onderwijs. Vanuit die gedachte heeft het ministerie van OCW in overleg met de studentenorganisaties en de hoger onderwijsinstellingen aan Studiekeuze123 de opdracht gegeven om de Nationale Studenten Enquête te organiseren. Zij hebben na een aanbestedingstraject MWM2 gekozen om dit onderzoek uit te voeren.  

 

Aanleveren studentgegevens via NSE Portal 

Om de NSE te kunnen uitvoeren, is het voor deelnemende onderwijsinstellingen noodzakelijk om hun studentgegevens aan te leveren. Hiervoor is het NSE Portal in het leven geroepen. Dit online portal maakt het voor instellingen overzichtelijk om hun studentgegevens aan te leveren. Tijdens het aanleverproces wordt het bestand met studentgegevens automatisch gecontroleerd op de inhoud, om handmatige aanpassingen achteraf te voorkomen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het CROHO-register, om te verifiëren dat alle aangeleverde combinaties van opleidingskenmerken overeenkomen met de administratieve werkelijkheid. 

 

Inzichten: NSE 2022 succesvol uitgevoerd 
In een tijdsbestek van twee maanden werden 862.000 studenten voor dit tevredenheidsonderzoek via de e-mail uitgenodigd. Ruim 286.000 studenten hebben hun mening gegeven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. De surveysoftware van Crowdtech heeft de grote aantallen users van de vragenlijst zonder moeite kunnen verwerken. Daarna is in 6 weken tijd alle data opgeschoond en klaargemaakt voor uitlevering aan de instellingen en Studiekeuze123. Op 31 mei 2022 zijn de resultaten van de NSE 2022 gepubliceerd op de website van Studiekeuze123. Hiermee is de NSE 2022 succesvol afgerond en kijken wij alweer vooruit naar de NSE 2023. 
 

Lees het volledige persberichNSE 2022: Ondanks onzekerheden blijft tevredenheid in hoger onderwijs stabiel 

 

“Door de constructieve samenwerking met MWM2 zijn de afgelopen NSE-edities vlot en soepel verlopen. We kijken ernaar uit om ook volgend jaar weer samen op te trekken.”
Isabelle van Woerkom, programmamanager NSE bij Stichting Studiekeuze123

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

Jorrik2

Jorrik Goedhart

Projectmanager

j.goedhart@mwm2.nl

×

Klantbeleving

Door goed naar jouw klanten te luisteren weet je precies wat er speelt bij jouw doelgroep. Hierdoor worden jouw producten en diensten beter afgestemd op de wensen van de klant. Dit leidt tot een optimale klantbeleving en trouwe klanten. MWM2 meet niet alleen tevredenheid, maar ook loyaliteit, NPS en CES waarbij gebruik wordt gemaakt gevalideerde analysemodellen en benchmarks. Wij hanteren diverse kwalitatieve en kwantitatieve technieken waaronder: interactieve workshops, klantsafari’s, focusgroepen en (online) dagboekonderzoek.

Bekijk meer cases en nieuws over klantbeleving

Cases & Nieuws
×

Product & Innovatie

Om ideeën op te doen voor nieuwe producten moet je je eerst volledig onderdompelen in de belevingswereld van de doelgroep. De stem van de klant dient centraal te staan bij het creëren en optimaliseren van nieuwe ideeën & concepten, en bij het selecteren van de meest kansrijke proposities.
MWM2 geeft hier invulling aan met verfrissende, pragmatische en snelle (agile) onderzoeksmethoden, zoals 'Insights Engine', 'Idea Sprint' en 'Concept Scrum'

Cases & Nieuws
×

Communicatie & Merk

Marktonderzoek vormt de essentiële basis voor het bouwen van sterke merken. MWM2 biedt een breed scala aan oplossingen op het gebied van campagne- en merkonderzoek. Zo heeft MWM2 bijvoorbeeld de communicatietoets; een volledige pre-test die inzicht levert in boodschap overdracht, waardering, merk en effect. MWM2 heeft ook een eigen UX-lab waar applicaties en websites worden getest.

Bekijk meer cases en nieuws over communicatie en merk

Cases & Nieuws
×

Customer Journey Mapping

Cases & Nieuws
×

Kwantitatief Onderzoek

Sommige vraagstukken vragen om een cijfermatige, statistische onderbouwing. Kwantitatief onderzoek wordt ingezet bij vraagstukken die antwoorden nodig hebben in termen van hoeveelheid. De representativiteit en statistische betrouwbaarheid zijn daarbij van belang. Kwantitatief onderzoek bij MWM2 wordt doorgaans online uitgevoerd. MWM2 ontwikkelt relevante, visuele en vooral respondentvriendelijke vragenlijsten die gemakkelijk kunnen worden ingevuld door deelnemers op elk device.

Bekijk meer cases en nieuws over kwantitatief onderzoek

Cases & Nieuws