header case Videotoets OCW

Geeft OCW-video onderwijzers een boost?

Behoefte

Onder de titel ‘De baan van het leven’ heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een video gemaakt om het imago van werken in het onderwijs te verbeteren. De video is gericht op leraren, schoolleiders en ander onderwijzend personeel, maar ook op studenten, zij-instromers en het algemeen publiek.

Voordat de video werd uitgezonden wilde het Ministerie van OCW snel inzicht krijgen in wat leraren van de video vinden? Vinden zij het een goede weerspiegeling van hun baan of kunnen er nog zaken aangescherpt worden? En wat is het effect van deze video op het imago van werken in het onderwijs?

 

Aanpak

Om deze vragen te beantwoorden, hebben wij met de innovatieve en razendsnelle MWM2 Videotoets de video getest. Dit hebben we gedaan onder leraren die lid zijn van de Leraren Community OCW van het Ministerie van OCW; een betrokken groep, waardoor wij nog sneller feedback konden ophalen.

Door middel van een korte vragenlijst konden de leraren de video een cijfer geven. Tijdens het afspelen van de video konden de leraren groene en rode duimpjes geven bij scènes die ze leuk of minder leuk vonden. Daarnaast biedt de videotoets de mogelijkheid om per scène open feedback te geven. Op deze manier kregen wij zowel kwantitatieve als kwalitatieve input op de video.

 

Inzichten

De uitkomsten van de Videotoets gaven het Ministerie van OCW waardevolle inzichten. Uit de analyse van de scène-to-scène beoordeling kwamen concrete verbeterpunten naar voren. Hierdoor konden wij het ministerie binnen één dag inzicht geven in welke scènes goed en minder goed gewaardeerd werden en waarom. Met deze belangrijke inzichten kon de opdrachtgever de video snel optimaliseren.  

“Het is een snelle en vooral ook vernieuwende manier van onderzoek doen. Het was als opdrachtgever heel interessant om precies te zien welke elementen van de video de leraren wel en niet goed vonden, zodat we de video heel gericht konden aanpassen”, aldus Esmée Schregardus van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

Saskia MG 2289

Saskia de Bruijn

Expert Communicatie Onderzoek

s.debruijn@mwm2.nl

020 369 9964

×

Communicatie & Merk

Marktonderzoek vormt de essentiële basis voor het bouwen van sterke merken. MWM2 biedt een breed scala aan oplossingen op het gebied van campagne- en merkonderzoek. Zo heeft MWM2 bijvoorbeeld de communicatietoets; een volledige pre-test die inzicht levert in boodschap overdracht, waardering, merk en effect. MWM2 heeft ook een eigen UX-lab waar applicaties en websites worden getest.

Bekijk meer cases en nieuws over communicatie en merk

Cases & Nieuws