Ook hierop is het antwoord: ja. Het geeft zelfs mogelijkheden.
- Respondenten zijn makkelijker te bereiken en response rates zijn niet afgenomen tijdens de crisis. Dit blijkt uit onderzoeken die we zelf momenteel uitvoeren. Ook onze partnerbureaus hebben dezelfde ervaring.
- Allerlei doelgroepen zijn nu goed te pakken te krijgen. Men is aan huis gebonden en heeft tijd. Bij kwalitatief onderzoek op afstand vervalt de reistijd. Hierdoor ben je niet meer regio gebonden en kun je dus een heterogenere steekproef samenstellen.
- De respondenten nemen deel vanuit de geborgenheid en vertrouwdheid van hun eigen huis. Dit versterkt de openheid en daarmee de oprechtheid van de antwoorden. Ze hoeven niet even snel een survey in de trein in te vullen of op een vreemde locatie het gesprek aan te gaan.
- Voor veel studies is de huidige situatie niet relevant. Concepten, proposities, productgebruik, etc. kunnen nog steeds prima beoordeeld worden. Daarnaast kan je meten in de huidige context om te kijken wat het effect is van de handelswijze en communicatie van een organisatie.
- Uiteraard is er bias door deze bijzondere situatie. Goed om te beseffen is dat bias aan de orde van de dag is. Iemands leven is tenslotte ook continu aan verandering onderhevig. Wel is de coronacrisis een accelerator van bias[1]. Vraag daarom door naar het effect hiervan op iemands antwoorden.
[1] The Impact of COVID-19 on Research, Remesh
Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer
