Header UX op afstand

Tips voor UX-onderzoek op afstand

Door: Marjolein Eigenfeld - Teammanager Kwalitatief Onderzoek

UX-onderzoek helpt je om jouw gebruiker centraal te stellen binnen het productontwikkelingsproces. Maar hoe doe je UX-onderzoek nu de wereld door COVID-19 op z’n kop staat en je elkaar niet meer fysiek kan ontmoeten? Wees gerust, UX-onderzoek kan nog steeds! Onze interviews doen we nu online en we testen ook nog steeds met kwantitatieve methoden onder een grotere doelgroep.

In grote lijnen is er geen verschil tussen het verloop van een UX-interview op afstand en een regulier face-to-face interview. We laten de respondent op een zo natuurlijk mogelijke manier de interactie aangaan met jouw product. Dit doen we met taken, zo navigeren de respondenten door jouw site of app. Je kunt ook nog steeds in realtime meekijken op het scherm van de respondent. We zien hoe de respondent interacteert, horen wat de respondent denkt, en kunnen hierop doorvragen.
Maar een naadloze overgang naar UX-interviews op afstand gaat niet vanzelf. We geven wat tips: 

  1. Heb helder wat je wilt testen
    We kunnen zonder problemen een bestaande website op afstand testen. Het testen van een prototype vraagt vaak om creatievere oplossingen, zo kunnen prototypes verschillen qua externe beschikbaarheid en kan het testen van app-prototypes lastiger zijn. We kijken per keer hoe we het vraagstuk het beste voor kunnen leggen aan de respondenten.

  2. Maak een keuze op welk device je wilt testen
    Nog steeds kunnen we op afstand verschillende devices testen. Vaak is het niet mogelijk om tijdens een interview te switchen, want dan wordt het te ingewikkeld voor de respondent. Daarom is het belangrijk om van tevoren per respondent te kiezen of je een desktop-, tablet- of mobile-variant voor wilt leggen.

  3. Sla een goede voorbereiding niet over!
    Start met een technische check vooraf. Zorg een goede onboarding van de respondent aan het begin van het interview. En denk goed na over de flow van het gesprek, welke onderwerpen je gaat behandelen en hoe je de overgang maakt naar het doorlopen van een website of prototype. Neem je respondent in het hele proces aan de hand.


Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen. Als UX-onderzoekers zijn we dit wel gewend. Geen onderzoek is hetzelfde. Zit jij met een vraagstuk? Wij denken graag met je mee!

Dit is een blog in de reeks "Kwalitatief onderzoek op afstand". Elke blog is geschreven door een van de leden van het kwalitatieve team van MWM2, deze blog is geschreven door Marjolein Eigenfeld, Teammanager Kwalitatief Onderzoek.

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

×

Communicatie & Merk

Marktonderzoek vormt de essentiële basis voor het bouwen van sterke merken. MWM2 biedt een breed scala aan oplossingen op het gebied van campagne- en merkonderzoek. Zo heeft MWM2 bijvoorbeeld de communicatietoets; een volledige pre-test die inzicht levert in boodschap overdracht, waardering, merk en effect. MWM2 heeft ook een eigen UX-lab waar applicaties en websites worden getest.

Bekijk meer cases en nieuws over communicatie en merk

Cases & Nieuws
×

Kwantitatief Onderzoek

Sommige vraagstukken vragen om een cijfermatige, statistische onderbouwing. Kwantitatief onderzoek wordt ingezet bij vraagstukken die antwoorden nodig hebben in termen van hoeveelheid. De representativiteit en statistische betrouwbaarheid zijn daarbij van belang. Kwantitatief onderzoek bij MWM2 wordt doorgaans online uitgevoerd. MWM2 ontwikkelt relevante, visuele en vooral respondentvriendelijke vragenlijsten die gemakkelijk kunnen worden ingevuld door deelnemers op elk device.

Bekijk meer cases en nieuws over kwantitatief onderzoek

Cases & Nieuws
×

UX-onderzoek

Het wordt steeds belangrijker om digitale producten op continue basis te optimaliseren en bij te blijven met de snelle ontwikkelingen op de markt. UX onderzoek is nodig om te achterhalen wat hun behoefte en ervaring is. MWM2 biedt uiteenlopende methoden en technieken om uw website en/of mobiele applicaties te onderzoeken. Wij werken met zowel kwantitatieve als kwalitatieve methoden en zien kansen voor vernieuwing in elke fase van het onderzoekstraject: van concept tot design, van prototype tot website die al live staat.

Bekijk meer cases en nieuws over UX-onderzoek

Cases & Nieuws