communicatiemateriaal banner

Testen van communicatie- materiaal op afstand

Door Heleen Weijer - research consultant Kwalitatief

Al eerder schreven we over de verplaatsing van face-to-face interviews en focusgroepen van de fysieke naar de digitale wereld. Deze overgang brengt veel uitdagingen met zich mee. Van ons als kwalitatief onderzoekers vraagt dit creatieve oplossingen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het testen van communicatie-materiaal op afstand? Kan dit nog wel? Daarop is het antwoord kort: ja! Maar, wat kan je dan verwachten, en waar moet je op letten?

Iedereen 'on the same page' ondanks de afstand

waar je bij een een regulier face-to-face interview als meekijker over de schouder van de onderzoeker meekijkt, gaat dit bij een video-interview nog een stapje verder. De respondent deelt zijn of haar beeldscherm, zodat zowel de onderzoeker als de meekijker alles realtime ziet. Alle betrokken partijen zijn letterlijk en figuurlijk on the same page. Absoluut een uitkomst, maar ook zeker zaak als onderzoeker oog te houden voor de respondent, en niet enkel voor het gedeelde beeldscherm.

Dosering is extra belangrijk

Bij het testen van stimulusmateriaal is dit altijd al een aandachtspunt, maar bij kwalitatief onderzoek op afstand helemaal. We merken dat respondenten sneller moe worden en sneller het verzadigingspunt bereiken. Om dit te voorkomen kun je denken aan het bijstellen van de hoeveelheid, of materiaal voorafgaand aan het interview naar de respondent sturen. De respondent kan het materiaal in alle rust tot zich nemen, om vervolgens tijdens het interview direct to the point te komen. Spontane reacties vallen misschien weg, wel creëer je meer diepgang in je interviews.

Naast onderzoeker ben je ook regisseur

het is een terugkerend punt in al onze blogs; maar voorbereiding is en blijft key. Bij het online testen van toonmateriaal heb je als onderzoeksteam naast de rol van onderzoeker, ook de rol van regisseur. Je moet extra goed nadenken over de flow van het interview. In welke volgorde laat je het materiaal zien, hoe leid je de respondent er doorheen, hoe zijn de overgangen tussen het materiaal, en hoe maak je het geheel overzichtelijk en logisch voor zowel respondent als meekijker? Allemaal vragen die samen leiden tot een soepel verloop van het onderzoek.

Laten we in deze lastige tijd vooral kijken naar de kansen en mogelijkheden die zich voordoen, en veelvuldig gebruik maken van de eindeloze opties die de digitale wereld ons te bieden heeft! Bij vragen of twijfels over het online testen van communicatie-materiaal, denken wij graag met je mee.


Dit is een blog in de reeks Kwalitatief onderzoek op afstand. Elke blog is geschreven door een van de leden van het kwalitatieve team van MWM2, deze blog is geschreven door Heleen Weijer, research consultant kwalitatief.

Vragen of interesse? Ik vertel je graag meer

Heleen

Heleen Weijer

Research Consultant Kwalitatief

H.Weijer@mwm2.nl

020 412 24 05

×

Communicatie & Merk

Marktonderzoek vormt de essentiële basis voor het bouwen van sterke merken. MWM2 biedt een breed scala aan oplossingen op het gebied van campagne- en merkonderzoek. Zo heeft MWM2 bijvoorbeeld de communicatietoets; een volledige pre-test die inzicht levert in boodschap overdracht, waardering, merk en effect. MWM2 heeft ook een eigen UX-lab waar applicaties en websites worden getest.

Bekijk meer cases en nieuws over communicatie en merk

Cases & Nieuws
×

Kwalitatief Onderzoek

Hoe meer gegevens u hebt, des te lastiger is het de rode draad te vinden die alle punten verbindt. Kwalitatief onderzoek is de lijm binnen de data. Het schetst contexten het laat zien wat die data betekenen in de praktijk. Kwalitatief onderzoek biedt houvast bij explorerende vragen over de customer journey, conceptontwikkeling en -toetsing, maar ook inzicht bij verdiepende vragen over o.a. klanttevredenheid, imago en bekendheid. Wij voeren hiertoe diepte-interviews en groepsdiscussies uit op locatie of in ons eigen ‘Customer Journey Lab’.

Bekijk meer cases en nieuws over interviews en groepsdiscussies

Cases & Nieuws